ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Το αυχενικό σύνδρομο, είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που περιλαμβάνουν εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας, προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων και συσσώρευση «αλάτων» στον αυχένα και εκδηλώνεται με τα εξής κλινικά συμπτώματα όπως φαίνοναται στο διπλανό πίνακα.

Συμπτώματα

Πόνος στον αυχένα
Κεφαλαλγίες
Πόνος στον ώμο, στον βραχίονα ή και στο χέρι
Περιορισμένη κινητικότητα της αυχενικής μοίρας
Αδυναμία και μειωμένα αντανακλαστικά στα άνω και κάτω άκρα
Προβλήματα στην βάδιση ("Σπαστικό βάδισμα")
Μουδιάσματα στα άνω άκρα και μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα

Αίτια

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν το αυχενικό σύνδρομο παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία.
Το βασικότερο και συχνότερο είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η εκφύλιση αυτή προκαλείται από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς της αυχενικής μοίρας που εκδηλώνονται καθ ’όλη την διάρκεια της καθημερινής ζωής και οι οποίοι, αν και στην πλειοψηφία τους περνούν απαρατήρητοι, δρουν αθροιστικά και αυξάνουν προοδευτικά το μέγεθος του προβλήματος.
Η εκφύλιση του δίσκου μπορεί να προκαλέσει με την σειρά της δευτερογενείς βλάβες όπως:
Μηχανική αυχεναλγία (Πόνος κατά την κίνηση του αυχένα λόγω των αλλοιώσεων στις αρθρώσεις της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης).
Πίεση νωτιαίων ριζών της αυχενικής μοίρας (Αυχενική Νευροπάθεια η οποία εκδηλώνεται με πόνο και παραισθησίες ή μουδιάσματα στο αντίστοιχο άνω άκρο).
Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, η οποία μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να εκδηλώνεται ως Αυχενική Μυελοπάθεια (Σπαστική Βάδιση, παραισθησίες ή μουδιάσματα στα άνω άκρα και μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα, αδυναμία και μειωμένα αντανακλαστικά στα άνω και κάτω άκρα, καθώς και αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων).
Πολλές φορές αυχεναλγία μπορεί να προκληθεί και από θλάση μυός της αυχενικής μοίρας που , αν και έχει σοβαρή κλινική εικόνα, έχει πολύ καλύτερη πρόγνωση και ευκολότερη αντιμετώπιση από την εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου.