ΚΑΡΠΙΑΙΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ

Συνήθως το σύνδρομο καρπιαίου Σωλήνα οφείλεται σε φλεγμονή των τεντόνων που βρίσκονται μέσα στο καρπιαίο σωλήνα. Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί ο ελεύθερος χώρος (λόγω οιδήματος) και να πιεστεί το μέσο νεύρο. Οι τένοντες αυτοί τραυματίζονται συνήθως από υπέρχρηση των καμπτήρων μυών. Αν και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα συναντάται σε κάθε ηλικία πιο συχνά εμφανίζεται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών. Πιο συχνά εμφανίζεται στο κυρίαρχο χέρι και σε γυναίκες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Αρχικά υπάρχει πόνος στον καρπό ο οποίος εμφανίζεται μετά από μια επιβρανδυτική ή ασυνήθιστη για το σώμα δραστηριότητα. Αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός κατά την διάρκεια της νύχτας ή το πρωί με το ξύπνημα.
Όσο η πάθηση εξελίσσεται πόνος ή αίσθηση καψίματος στον καρπό και στα δάχτυλα μπορεί να υπάρξει με τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το κουβάλημα τσαντών, το άνοιγμα ενός βάζου, κατά την χειραψία ή κατά την διάρκεια χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Βελονισμοί και μουδιάσματα εμφανίζονται στα δάχτυλα καθώς και αδυναμία.
Τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται από γενική αδυναμία του χεριού να κάνει κινήσεις μέχρι να πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια. Συχνά υπάρχει δυσκαμψία του καρπού και των δαχτύλων τα πρώτα λεπτά της ημέρας.

Αίτια

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα σχετίζεται με δραστηριότητες οι οποίες φορτίζουν τους καμπτήρες μύς του καρπού και των δακτύλων.
Ένας άλλος τρόπος εμφάνισης του είναι μετά από απότομη, πολύ δυνατή συστολή των καμπτήρων μυών (π.χ. όταν πάμε να ελέγξουμε κάποιο βάρος με χέρια μας).
Τέλος πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι κάποιος με ιστορικό τραυματισμού στον ώμο, στον αγκώνα ή τον αυχένα. Καθώς επίσης και ασθενείς με αρθρίτιδα, διαβητικοί και γυναίκες κατά την διάρκεια της κύησης.