ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

Η επικονδυλίτιδα (έσω και έξω) είναι ένα σύνδρομο χρόνιας καταπόνησης που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μικροτραυματισμών των μυών του αντιβραχίου που προσφύονται στον αγκώνα. Η παρουσία φλεγμονής μπορεί εμφανιστεί στους εκτείνοντες μυς που βρίσκονται στην έξω επιφάνεια του αντιβραχίου (έξω επικονδυλίτιδα ή tennis elbow) ή/και τους καμπτήρες μυς που βρίσκονται στην έσω επιφάνεια του αντιβραχίου (έσω επικονδυλίτιδα ή golfer ‘s elbow).

Οι ιστοπαθολογικές μελέτες έχουν δείξει πως ο τένοντας του βραχέως κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό είναι αυτός που συνήθως προσβάλλεται σε ασθενείς με tennis elbow. Επίσης, η ηλικία , το φύλλο, η φτωχή αιμάτωση του τένοντα και ο περιορισμός λειτουργίας του αγκώνα έχουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της επικονδυλίτιδας. Η πιο συχνή επικονδυλίτιδα είναι η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow).

Συμπτώματα

Πόνος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα (έξω επικονδυλιτιδα) ή στην έσω επιφάνεια (έσω επικονδυλίτιδα) που μπορεί να αντανακλά μέχρι το ύψος του καρπού.
Ευαισθησία σε trigger points των εκτεινόντων ή των καμπτήρων μυών του αντιβράχιου.
Αδυναμία σε απλές καθημερινές κινήσεις όπως: άνοιγμα / κλείσιμο βρύσης, άνοιγμα πόρτας ακόμα και απλής χειραψίας.
Στην οξεία φάση, μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα.


Αίτια

Η υπερβολική καταπόνηση των τενόντων. Η υπερβολική και επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών του αντιβράχιου και η ένταση μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και μια σειρά από μικροτραυματισμούς στο ύψος των τενόντων που προσφύονται στον αγκώνα. Εκεί δημιουργείται επώδυνος ιστός που προκαλεί τα συμπτώματα.
Άμεσο χτύπημα ή πτώση.
Μία ξαφνική έντονη σύσπαση των εκτεινόντων ή των καμπτήρων μυών του καρπού.
Συνδυασμός έναρξης κάποιας δραστηριότητας και ελλιπούς προετοιμασίας.